Traditional Balinese Cooking Class in Sedasa Lodge

Have you ever felt like you want to discover something new? Like learning about traditional balinese life and enjoy the dishes? Traditional cooking is part of Bali’s local and family culture. While Sedasa Lodge in Bali provides spacious rooms and exceptional services, it also has many activities including the traditional Balinese cooking class. I have participated in it, and the instructions were so clear. We have learned how to make the “Lawar” which is savoury green beans, “Chicken Pepes” which is steamed coconut chicken, and “Satay” which is grilled fish; and while it’s more pleasant to experience the cooking class, here are the recipes below.

The dishes recipes I’ve been introduced to were the Lawar, Chicken Pepes, and Fish Satay, with white rice on the side.
Ingredients: Coconut, Fish and Chicken fillets

I. Lawar:

Ingredients:

A handful Green Beans (cook in boiling water)

Fried Shallots

Chilli

1 Coconut (grated)

Turmeric

1cm of Ginger

2 Garlic cloves

Shallots

Instructions:

1. Cook the green beans in boiling water

2. Chop one handful of shallots and fry them until the colour turns into brown

3. Grate the coconut, and chop the spices (adjust the quantity according to taste). 

4. Once the green beans are cooked, chop them into pieces of approximately 2 centimetres.

5. Mix the ingredients altogether. 

II. Chicken Pepes:

Ingredients:

300g of chicken fillets

2 chilies (adjust quantity according to taste)

1 tomato

Turmeric

1cm of Ginger

2 Garlic cloves

Shallots

Grated Coconut

Instructions:

1. Chop the vegetables and spices (except for the tomato), crush them altogether into a sauce. Using a mixer would be helpful.

2. Cut the chicken into small pieces

3. Mix the chicken with the crushed ingredients and the grated coconut.

4. Wrap them in several pieces of banana tree leaves after adding a piece of tomato each.

5. Steam for 7 -10 minutes

6. Grill in order to let out the banana tree leaves’ aroma.

Satay:

Ingredients:

2 fishes

Chilli

Turmeric

Ginger

Garlic

1 Shallot

Coconut

Citronella or bamboo stick

Instructions:

1. Chop the vegetables and spices (except for the citronella sticks), crush them altogether into a sauce. Using a mixer would be helpful. Adjust spices’ quantity according to taste. 

2. Chop the fishes into very small pieces.

3. Mix the fishes with the sauce and the grated coconut.

4. Form and stick the whole mixture around the citronella/bamboo stick.

5. Grill until the satays are fully cooked.

The three dishes contain similar ingredients, which makes it practical to prepare the sauce first and once before adding them during each of the dishes’ cooking process. When they’re gathered on a plate with rice as side dish, the result is delicious!

Un cours de cuisine traditionnelle balinaise à Sedasa Lodge

Avez-vous déjà eu envie de découvrir quelque chose de nouveau? Comme apprendre à connaitre la vie traditionnelle balinaise et profiter des plats? La cuisine traditionnelle fait partie de la culture locale et familiale de Bali. Bien que Sedasa Lodge propose des chambres spacieuses et des services exceptionnels, il a aussi plein d’activités incluant le cours de cuisine traditionnelle balinaise. J’ai participé à ce cours, et les instructions étaient très claires. Nous avions appris à faire le “Lawar”, des haricots verts savoureux, le “Pepes au Poulet”, du poulet à la noix de coco à vapeur, et le “Satay”, du poisson grillé; et alors qu’il est plus agréable de suivre un cours de cuisine, voici les recettes ci-dessous.

I. Lawar:

Ingrédients:

Une poignée de haricots verts (faites cuire dans de l’eau bouillante)

Des échalottes frites

Du piment

1 noix de coco (rapée)

Curcuma

1 cm de Gingembre

2 gousses d’ail

Des échalotes

Instructions:

  1. Faites cuire les haricots verts dans de l’eau bouillante.
  2. Hachez une poignée d’échalotes et faites frire jusqu’à ce qu’elles brunissent.
  3. Râpez la noix de coco, et hachez les épices (ajustez la quantité selon votre goût).
  4. Une fois que les haricots verts sont cuits, coupez-les en morceaux d’approximativement 2 cm.
  5. Mélangez tous les ingrédients.

II. Le Pepes au Poulet

Ingrédients:

300g de filets de poulet

2 piments (ajustez la quantité selon votre goût)

1 tomate

Curcuma

1 cm de gingembre

2 gousses d’ail

Des échalotes

De la noix de coco rapée

Instructions:

  1. Hachez les légumes et les épices (sauf la tomate), écrasez les tous ensemble pour faire une sauce. Utiliser un mixeur pourrait aider.
  2. Coupez le poulet en petits morceaux.
  3. Mélangez le poulet avec les ingrédients écrasés et la noix de coco râpée.
  4. Emballez-les dans plusieurs pièces de feuilles de bananiers après avoir ajouté un morceau de tomate dans chacun.
  5. Vaporisez-les pendant 7 à 10 minutes.
  6. Faites griller afin de faire ressortir l’arôme de la feuille de bananier.

Satay:

Ingredients:

2 poissons

Piment

Curcuma

Gingembre

Ail

1 echalotte

Noix de coco

De la citronelle ou une tige de bambou

Instructions:

  1. Hachez les légumes et épices (sauf pour les tiges de citronnelles), écrasez-les ensemble pour en faire une sauce. Utiliser un mixeur pourrait aider. Ajustez les la quantité d’épices selon votre goût.
  2. Hachez les poissons en très petits morceaux.
  3. Mélangez les poissons avec la sauce et la noix de coco râpée.
  4. Formez et collez le mélange autour de la tige de citronnelle ou de bambou.
  5. Faites griller jusqu’à ce que les satays soient entièrement cuits.

Les trois plats contiennent des ingrédients similaires, ce qui fait qu’il est plus pratique de préparer la sauce en premier et une seule fois avant de les ajouter durant le processus du cuisine de chaque plat. Quand ils sont assemblés sur une assiette avec du riz en tant que plat d’accompagnement, le résultat est délicieux!

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